Francja zagości w gdyńskich restauracjach

W Teatrze Muzycznym odbyła się dziś konferencja prasowa Ambasady Francji poświęcona międzynarodowej akcji "Goût de France”, która odbędzie się 21 marca. Wydarzenie promujące francuską kuchnię na świecie, w Polsce odbędzie się już po raz czwarty. Weźmie w nim udział około 130 polskich restauracji. W tym roku na miejsce konferencji Ambasada wybrała Gdynię, by uhonorować trójmiejskie lokale gastronomiczne i podkreślić, że wydarzenie ma charakter ogólnopolski. Blisko 3,5 tysiąca restauracji ze 150 krajów weźmie udział w tegorocznej odsłonie "Goût de France". 21 marca, koło 130 restauracji z całej Polski, zaproponuje swoim gościom francuskie menu. Polska zajęła drugie miejsce, tuż po Francji, pod względem liczby zgłoszonych do akcji restauracji.
Święto francuskiej gastronomii
"Goût de France" to akcja zainicjowana w 2015 roku przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Ma promować francuską gastronomię na świecie. Co roku, 21 marca, restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują kolację à la française. Menu skomponowane jest w typowy dla Francji sposób: aperitif, przystawki, danie główne, deska serów, deser, a serwowane jest wraz z francuskimi winami lub szampanem.
- Pomysł polega na tym, żeby jednego dnia, 21 marca, na całym świecie próbować kuchnię francuską. Oczywiście chodzi o to, żeby zachęcać do poznawania Francji, ale chodzi również o to, żeby uprzystępnić kuchnie francuską, żeby była bardziej dostępna, bardziej rodzinna - mówi Pierre Lévy, Ambasador Francji w Polsce.

Francuskie specjały na trójmiejskich stołach
W wydarzeniu weźmie udział 17 trójmiejskich restauracji. 21 marca ich menu pełne będzie francuskich specjałów.
- Jedną z potraw, którą zaserwuje nasz szef kuchni Marcin Popielarz, będą żabie udka w sosie z czosnku i pietruszki. Kuchnia francuska to jest kuchnia jednocząca ludzi, niezależnie od tego, jaki mamy budżet, bo w kuchni francuskiej chodzi o to, żeby spędzić czas razem - przekonuje Marta Dworak z restauracji „Biały Królik”.
- Dobre składniki, dobra jakość, celebrowanie, biesiadowanie: to są nieodłączne elementy kuchni francuskiej. I naprawdę wcale nie trzeba od razu wydawać majątku, żeby jej specjały zjeść w restauracji czy przygotować w domu. Kupić butelkę wina, dobry ser i zrobić sobie taką małą, francuską ucztę – zachęca jeden z najbardziej znanych kucharzy młodego pokolenia, David Gaboriaud.


Ambasada wybrała Gdynię
W tym roku na miejsce konferencji zapowiadającej "Goût de France” Ambasada wybrała Gdynię. W ten sposób francuscy dyplomaci chcieli podkreślić, że wydarzenie ma charakter ogólnopolski i uhonorować trójmiejskie restauracje.
- To jest ogromne wyróżnienie dla Gdyni, ale myślę, że wybrano nas nie bez powodu. Gdynia jest takim miejscem, które od początku swojego istnienia było tyglem smaków, zapachów, dlatego, że właśnie do nas trafiały statki, które przywoziły z całego świata różne potrawy, pomysły i przyprawy. Bardzo się cieszę, że nasze gdyńskie restauracje wezmą udział w tym wydarzeniu - mówi Beata Szadziul, pełnomocnik prezydenta Gdyni ds. rodziny.


Ambasada wybrała Gdynię
Gdynia od lat organizuje własne wydarzenie promujące jej bogatą kulinarną tradycję. "Szlak Kulinarny Centrum Gdyni" to produkt markowy miasta realizowany od roku 2009, z własną ofertą kulinarną i atrakcjami dla całych rodzin. Na Szlaku znajdują się wybrane lokale gastronomiczne, głównie restauracje centrum miasta. Wydarzeniem flagowym Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni jest Weekend Kulinarny, który miał już dziewięć swoich edycji. W jego ramach organizowane są również inne eventy kulinarne, takie jak Akademia Kulinarna czy Kulinarna Świętojańska, która odbędzie się 21 lipca.

„Tym którzy odważnie realizują marzenia”
Napisy na gdyńskim PPNT zmienią opiekuna
„Mały Książę” na 60. urodziny szkoły
Zobacz niezwykłe portrety #zGdyni
Konsultacje społeczne na Dąbrowie rozpoczęte