Film i jedzenie, czyli Gdynia Culinary Cinema

Czy można znaleźć lepsze połączenie? Świat kina i kulinariów wzbudzają w nas ogromne emocje. Odbieramy je zmysłami, a one wpływają na nasze samopoczucie. Od listopada aż do lutego przyszłego roku w ramach projektu Films For Food Gdynia w restauracji Biały Królik będą miały miejsce 4 kolacje inspirowane filmami kulinarnymi z całego świata. Natomiast projekcje filmów odbędą się w Gdyńskim Centrum Filmowym, a towarzyszyć im będą dyskusje i spotkania ze sławnymi szefami kuchni oraz przedstawicielami branży. 4 listopada cykl zainauguruje holenderski dokument „Głód mięsa”. Films For Food Gdynia to projekt powstały z inicjatywy Marcina Popielarza, szefa kuchni renomowanej gdyńskiej restauracji Biały Królik, finalisty międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef. Ten do współpracy zaprosił Kubę Gutka z Films For Food - dotychczasowego organizatora pokazów kina kulinarnego oraz Cristiana Gadau z The Best Chef – medium, które za cel stawia sobie przybliżenie szerszemu gronu sylwetek najlepszych szefów kuchni.
 
Wspólnie zaplanowali 4 wydarzenia łączące świat kina i kulinariów. Od listopada aż do lutego przyszłego roku w restauracji Biały Królik będą miały miejsce 4 kolacje inspirowane filmami kulinarnymi z całego świata. Natomiast projekcje filmów odbędą się w Gdyńskim Centrum Filmowym, a towarzyszyć im będą dyskusje i spotkania ze sławnymi szefami kuchni oraz przedstawicielami branży.
 
W trakcie projektu trójmiejska publiczność pozna tak wybitne dokumenty jak: „Głód mięsa”, „Kuchnia rodziny Bras”, „Andre The Voice of Wine” oraz „Boginie jedzenia”. Wszystkie te filmy stawiają przed odbiorcami ważne, współczesne pytania i poruszają aktualne tematy, stając się przyczynkiem do rozmowy o etyce, tradycji, historii czy, ogólnie mówiąc, człowieku.
 
Każda projekcja poprzedzona zostanie wprowadzającą w temat dyskusją i koktajlem przygotowanym każdorazowo przez innego trójmiejskiego szefa kuchni. Po seansie około 70 osób uda się do restauracji „Biały Królik” na kolację na 6 rąk przygotowaną przez wybitnych szefów kuchni z Polski oraz gościa specjalnego z zagranicy – szefa kuchni restauracji z gwiazdami przewodnika Michelin.
 
Inspiracją Marcina Popielarza do stworzenia tego projektu był Podlasie SlowFest – interdyscyplinarny festiwal realizujący idee ruchu slow, dający możliwość kontaktu ze sztuką w otoczeniu natury.
 
– To właśnie w Supraślu zrozumiałem, jak niesamowity i jeszcze nie do końca wyeksploatowany potencjał ma kino kulinarne i jak te dwie zgoła odmienne dyscypliny w rezultacie uzupełniają i dopełniają się. Dlatego też postanowiłem niezwłocznie przenieść ten pomysł na mój lokalny grunt, jednocześnie nadając mu światową formułę poprzez zaproszenie wybitnych szefów kuchni i zaprezentowanie ich pracy zarówno gościom jak i innym kucharzom. Liczę, że projekt zjednoczy szefów i stanie się przyczynkiem do poważnych i owocnych branżowych dyskusji – mówi Marcin Popielarz.
 
W ten oto sposób 4 listopada zainaugurowane zostanie Gdynia Culinary Cinema. Widzowie obejrzą holenderski film dokumentalny „Głód mięsa” w reżyserii Marijn Frank, a wieczór kontynuować będą podczas kolacji w restauracji Biały Królik, gdzie specjalne menu przygotują Marcin Popielarz, Rafał Koziorzemski i Paolo Capuccio, włoski szef mogący poszczycić się gwiazdką Michelin. Do wyboru będą dania mięsne, jak i specjały kuchni roślinnej.
 
Program czterech spotkań :

sobota, 4 listopada 2017 – Głód mięsa – gość specjalny: Paolo Cappucio


niedziela, 17 grudnia 2017 – Kuchnia braci Bras – gość specjalny: Atsushi Tanaka


sobota, 20 stycznia 2018 – Andre The Voice of Wine – gość specjalny: Stefan Heilemann


sobota, 17 lutego 2018 – Boginie jedzenia – gość specjalny: Annie Feolde

Bilety w cenie 23 zł dostępne są w kasach Gdyńskiego Centrum Filmowego i na stronie internetowej kina.
Kolacja płatna oddzielnie - kontakt: restauracja@bialy-krolik.pl, 58 351 03 30.

Podniesienie bandery na ORP Kormoran przy nabrzeżu Pomorskim
Miasta szczęśliwe? Gdynia mówi, jak to się robi
Zakłócenia w dostawie zimnej wody
159 tysięcy z puszki dla gdyńskich hospicjów
Miasto wspiera mieszkańców Pekinu