Marcin Popielarz w finale międzynarodowego konkursu

Szef kuchni z gdyńskiej restauracji Biały Królik wygrał półfinał międzynarodowego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef. W czerwcu przyszłego roku o najwyższe laury będzie walczył podczas wielkiego finalu, który odbędzie się w Mediolanie. W półfinale konkursu, który odbył się 18 października w Warszawie, Marcin Popielarz przygotował wędzonego halibuta w stylu rybackim podawanego z chrzanem, ogórkiem oraz sosem z kalarepy i koperku. Uczestników oceniało pięcioosobowe jury, w którym zasiadł m.in. Wojciech Modest Amaro, kucharz i restaurator, którego restauracja Atelier Amaro jako pierwsza w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin.
Zwycięzcy regionalnych półfinałów będą rywalizować o pierwsze miejsce podczas wielkiego finału konkursu w Mediolanie w czerwcu 2018 roku.
S.Pellegrino Young Chef to jeden z bardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów kulinarnych, który wspiera rozwój młodych szefów kuchni i promuje ich talent na całym świecie. Składa się z kilku etapów. Rozpoczyna się złożeniem aplikacji przez szefa kuchni wraz z opisem stworzonego przez niego dania. Następnie członkowie jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA, wybierają ok. 200 najciekawszych zgłoszeń. Potem uczestników czekał kolejny etap, czyli regionalne półfinały, które odbywają się w 21 lokalizacjach na całym świecie. W tym roku, wśród dziesięciu młodych szefów kuchni z Europy Wschodniej, znalazło się aż dwóch pracujących w gdyńskich restuaracjach. W sumie w tegorocznej edycji konkursu zmaga się 209 adeptów sztuki kulinarnej. Jednym z nich jest Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik.
 
Zdobycie tytułu S.Pellegrino Young Chef to okazja do zyskania międzynarodowego rozgłosu, a także uczestnictwa w wielu corocznych imprezach tej marki na świecie. Jednym słowem wielki prestiż, uznanie i spełnienie marzeń młodych, kulinarnych artystów.
fot. materiały prasowe

Podniesienie bandery na ORP Kormoran przy nabrzeżu Pomorskim
Miasta szczęśliwe? Gdynia mówi, jak to się robi
Zakłócenia w dostawie zimnej wody
159 tysięcy z puszki dla gdyńskich hospicjów
Miasto wspiera mieszkańców Pekinu