Rewitalizacja starego młyna projektu gdyńskich architektów

Zabytkowy młyn, znajdujący się w miejscu przecięcia się Motławy z dawną fosą na gdańskim Dolnym Mieście, zyska nowe funkcje m.in. za sprawą pracowni architektonicznej z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia. Laureatami konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej dla kompleksu zabytkowego młyna został zespół dwóch pracowni: Rochman Drohomirecki Architekci z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia i Mikołaj Ćwidak Pracownia Architektoniczna oraz architektów: Adama Drohomireckiego, Anny Hildebrandt-Fijorek i Piotra Szulca.
Stopień Kamienna Grodza, położony na terenie Dolnego Miasta, był niegdyś ważnym fragmentem fortyfikacji Gdańska i zabezpieczeniem przeciwpowodziowym grodu nad Motławą. Wchodzący w skład stopnia Kamienna Grodza XVIII-wieczny młyn uległ zniszczeniu podczas II wojny światowej. Właściciel obiektu – Gdańska Infrastruktura Wodno-Kanalizacyjna – od dawna planował jego rewitalizację. Plan ten ma w końcu szansę na powodzenie. Czekający od 1945 na odbudowę zabytkowy obiekt zyska wkrótce nowe oblicze, a wraz z nim również nowe funkcje, m.in. konferencyjną.
Koncepcja zaproponowana przez pomorskich architektów składa się z nowo zaprojektowanego budynku biurowego, przebudowywanej pompowni oraz adaptacji ruin zabytkowego młyna. Całość ma stać się siedzibą spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna. Nowy budynek ma spełniać wymogi ekologiczności, zrównoważonego rozwoju i wykorzystania odnawialnych źródeł energii.
 
Głównym celem projektowym było połączenie istniejącej zabudowy i funkcji biurowej w taki sposób, aby nowa koncepcja stała się unikatowa w skali regionu, jednocześnie wyrastając na wizytówkę miasta i harmonijnie wpisując się w jego strukturę. Cel ten udało się osiągnąć dzięki nieinwazyjnej bryle nowego obiektu, użytym materiałom wykończeniowym i racjonalnie rozmieszczonym funkcjom użytkowym.

Dopełnieniem całego założenia projektowego stała się przestrzeń, która wytworzyła się pomiędzy nowym budynkiem biurowym, a już istniejącymi oraz planowanym połączeniem kanałów Motławy, nad którymi zaprojektowano kładkę pieszą. Dzięki temu udało się stworzyć otwartą przestrzeń publiczną – zarówno dla pracowników, jak i klientów przedsiębiorstwa wodociągowego, a także turystów i mieszkańców Gdańska.
Gdańska Infrastruktura Wodno-Kanalizacyjna nie podaje jeszcze terminu realizacji inwestycji, ale wiadomo już, że będzie ona dopełnieniem planowanej rewitalizacji okolicznych terenów.

Podniesienie bandery na ORP Kormoran przy nabrzeżu Pomorskim
Miasta szczęśliwe? Gdynia mówi, jak to się robi
Zakłócenia w dostawie zimnej wody
159 tysięcy z puszki dla gdyńskich hospicjów
Miasto wspiera mieszkańców Pekinu