Po zakupach odpoczniesz na nowym skwerku

Kiedyś był tam niezagospodarowany kawał posępnej działki. Dziś – nowe alejki, ławki i świeżo zaaranżowana zieleń. W części placu Górnośląskiego, przy popularnym targowisku i placu zabaw, powstał nowy, uporządkowany i estetyczny skwer. Może służyć jako miejsce odpoczynku czy spotkań sąsiadów, ale przede wszystkim sprawił, że kolejny fragment Orłowa zdecydowanie wypiękniał. A wszystko to dzięki Budżetowi Obywatelskiemu – skwer jest bowiem jednym z dwóch zwycięskich projektów w tej dzielnicy w edycji z 2015 roku. Uregulowano skarpy, zlikwidowano stopnie, zasiano nowy trawnik i wytyczono ścieżki. Skwerek na Placu Górnośląskim, między przystankiem autobusowym a placem zabaw, zmienił się nie do poznania. Zakończyła się właśnie realizacja zgłoszonego do Budżetu Obywatelskiego 2015 projektu o nazwie „Estetyzacja terenu zielonego przy pl. Górnośląskim – etap 1”.
Koszt prac to blisko 180 tysięcy złotych, czyli więcej, niż cała pula Budżetu Obywatelskiego dla Orłowa w edycji 2015. Oznacza to, że dodatkowe pieniądze potrzebne do realizacji inwestycji zostały przekazane bezpośrednio z budżetu miasta.

Gdynia wzorem w programie Dostępność Plus
Wyjątkowe urodziny Julki
"Najlepszy aparat to ten, który masz przy sobie"
Rozlicz PIT w Rivierze z pomocą urzędników!
Śródmieście się zmienia. Miej na to wpływ