Rozsmakuj się w Gdyni

Kulinarna Świętojańska to festiwal w duchu street food, promujący ten popularny nurt miejski w Europie i na świecie. Oś wydarzenia stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w Polsce, silnie kojarzoną z Gdynią. 29 lipca odbędzie się 2. edycja imprezy, podczas której będzie można m.in. posmakować dań z najlepszych gdyńskich restauracji. W trakcie wydarzenia wystawią się lokale i restauracje z ulicy Świętojańskiej oraz Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Nie zabraknie także stoisk z lokalnymi produktami i ziołami.
 
- Podczas festiwalu zostanie zamknięty 300-metrowy odcinek ulicy Świętojańskiej, od Żwirki i Wigury do ulicy Wybickiego. Ulica zamieni się w kulinarny deptak, na którym wystawi się około 40. gdyńskich restauracji, które specjalnie na tę okazję przygotują letnie, wyśmienite menu – mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, organizator wydarzenia.
 
Sobotnią imprezę w samo południe otworzą wspólnie zaproszeni kuratorzy wydarzenia: Marcin Popielarz, szef kuchni w restauracji „Biały Królik” oraz Jacek Fedde, szef kuchni i właściciel restauracji „Fedde Restauracja & Bistro”, a także przedstawiciele miasta.
 
W trakcie wydarzenia - poza główną atrakcją, jaką będzie przede wszystkim wyśmienite jedzenie - odbędą się również pokazy gotowania na żywo. W akcji zobaczymy m. in. Jacka Fedde, jednego z najlepszych gdyńskich szefów kuchni, oraz baristę Leszka Jędrasika z kawiarni „Black & White Coffee”, trzykrotnego Mistrza Polski Latte Art.
Ponownie reaktywowany zostanie także „Bieg kelnerów”, jedyny w swoim rodzaju wyścig, który odbywał się w Gdyni w latach trzydziestych XX wieku. Bieg odbędzie się w dwóch edycjach: profesjonalnej i amatorskiej.

Całemu wydarzeniu towarzyszyć będzie oprawa muzyczna w wykonaniu zespołu jazzowego grającego na żywo.
Uwaga! Podczas trwania imprezy zostanie zachowana możliwość wjazdu w ulicę Wybickiego (w kierunku placu Grumwaldzkiego) z ulicy Świętojańskiej.
Plan wydarzenia:
12.00 – Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez przedstawiciela miasta i kuratorów wydarzenia (Marcin Popielarz, Jacek Fedde).
 
12.15 – Bieg Kelnerów – zawody profesjonalnych kelnerów – bieg z tacą i kieliszkami do wina wzdłuż Kulinarnej Świętojańskiej – meta na wysokości ul. Wybickiego.
 
12.35 – Bieg Kelnerów – zawody amatorów – bieg z tacą i kieliszkami do wina wzdłuż Kulinarnej Świętojańskiej – meta na wysokości ul. Wybickiego.
 
12.55 - Zakończenie Biegu Kelnerów, wręczenie nagród.
 
13.05 – Występ zespołu jazzowego.
 
13.25 – Pokaz w wykonaniu baristy (Leszek Jędrasik, scena na wysokości ul. Żwirki i Wigury).
 
14.00 – Występ zespołu jazzowego.
 
14.20 – Pokaz kulinarny gotowania na żywo (Jacek Fedde, scena na wysokości ul. Żwirki i Wigury).
 
15.00 – Występ zespołu jazzowego.
 
15.20 – rozstrzygnięcie zaplanowanych konkursów, wręczenie nagród.
 
15.30-18.00 – Na scenie występować będzie zespół jazzowy z kilkuminutowymi przerwami.
Od godziny 12.00 do 18.00 na stoiskach wzdłuż ulicy Świętojańskiej będzie można kupić dania i produkty kuchni lokalnej.
 
18.00 –Zakończenie imprezy.

Podniesienie bandery na ORP Kormoran przy nabrzeżu Pomorskim
Miasta szczęśliwe? Gdynia mówi, jak to się robi
Zakłócenia w dostawie zimnej wody
159 tysięcy z puszki dla gdyńskich hospicjów
Miasto wspiera mieszkańców Pekinu