Rekordowe 500 litrów zupy wiśniowej w szczytnym celu

4 czerwca na placu Grunwaldzkim odbyła się niezwykła akcja charytatywna pod hasłem „Gotuj się dla Mariusza”, połączona z próbą bicia kulinarnego rekordu Polski. Jej celem było zebranie funduszy na pomoc w walce z ciężką chorobą nowotworową.
Akcja „Gotuj się dla Mariusza" zorganizowana była dla Mariusza Judyckiego – aktywnego kibica Arki Gdynia, który walczy z glejakiem mózgu. Towarzyszyło jej bicie kulinarnego rekordu Polski w gotowaniu 500 litrów zupy wiśniowej. Współorganizatorem i głównym kucharzem był Jarosław Kłodziński, radny Gdyni. Udział w gotowaniu w szczytnym celu wzieli też zawodowi kucharze z gdyńskich szkół i przedszkoli.
Sam garnek ważył ponad 500 kg i był stalowym prostopadłościanem o wysokości 2 m. Aby do niego zajrzeć, trzeba było wejść na specjalne rusztowanie. W ważącym pół tony garnku znajdowało się 600 litrów wody, 250 litrów soku wraz z drylowanymi wiśniami, 50 kilogramów cukru, 50 kilogramów makaronu oraz 200 opakowań kisielu. Wszystkie składniki mieszane były 2,5-metrowym wiosłem.
Zebrane podczas akcji fundusze w całości zostaną przekazane na leczenie Mariusza Judyckiego.

Podniesienie bandery na ORP Kormoran przy nabrzeżu Pomorskim
Miasta szczęśliwe? Gdynia mówi, jak to się robi
Zakłócenia w dostawie zimnej wody
159 tysięcy z puszki dla gdyńskich hospicjów
Miasto wspiera mieszkańców Pekinu